Pravila

Anonimnost

Odgovori su potpuno anonimni i samo korisnik ima mogućnost pregleda vlastitih zapisa (predviđanja). Glasovi se na web stranicama agregiraju i anonimiziraju, u svrhu analize i grafičkog prikaza, no pristup pojedinim odgovorima nije moguć (detalji se neće ustupati trećim stranama).

Zaštita

Zajamčena anonimnost naizgled je u suprotnosti s uvjetima registracije, no prijava isključivo putem društvenih mreža ciljano je postavljena kako bi poslužila kao svojevrsna brana od poplave (lažnih) glasača s upitnim motivima, ili višestruke registracije (i glasanja) odveć motiviranih korisnika. Tu je i dodatni filter u obliku IP adrese, sve kako bi se očuvao integritet i vjerodostojnost platforme.

Glasanje

Promjene mišljenja, premda počesto privlače negativne etikete, svakako su poželjne ako mislite da to nalažu izmijenjene okolnosti. Uostalom, kao što je jednom (navodno) izjavio veliki John Maynard Keynes: “Kad se činjenice promjene, ja mijenjam mišljenje.”1 Upravo je to najvažnija osobina uspješnih prognozera: najčešće su znatiželjni i otvorena uma, u stanju zatomiti vlastiti ego i promijeniti mišljenje kad se to pokaže potrebnim. Stoga na stranicama Kolektivne inteligencije ne možete doživjeti osjećaj postizbornog razočaranja zbog pogrešnog ili bačenog glasa, jer ne postoje nikakva ograničenja kad je riječ o glasanju. Svaki korisnik može promijeniti svoj odgovor (tijekom trajanja ankete) bezbroj puta, a njegov prethodni odgovor će naprosto biti prebrisan novim.

Evidencija

Jednom kad se počnu pojavljivati odgovori (po isteku roka pojedinog pitanja), korisnicima će se ukazati i konkretni zbirni podaci pomoću kojih će imati priliku uspoređivati svoje stavove u odnosu na procjene kolektivne inteligencije, kao i track record koji će svakome ponaosob pokazati koliko je bio u pravu (ili krivu) za svako od pitanja kojemu je iscurio rok trajanja. Jednostavno, zar ne?

  1. Izjava se uporno pripisuje Keynesu, makar nema nikakvih opipljivih dokaza da je on doista i autor