Tražimo pitanja na najvažnije odgovore.
Testiramo moguće ishode.
Predviđamo buduće događaje.

Kolektivna inteligencija je neovisna platforma za iznošenje različitih mišljenja, stavova i komentara koje je na ovaj ili onaj način moguće analizirati, kvantificirati i prikazati u grafičkom obliku. Cilj je, drugim riječima, vrlo jednostavan – proricanje budućnosti. No pojam kolektivna inteligencija je puno više od toga i odnosi se na sposobnost raznolike grupe individua da kroz suradnju, korigirajući jedni druge i potičući članove grupe na razmišljanje i kontinuiranu evaluaciju činjenica, iznjedre najbolji odgovor/rješenje/procjenu/prognozu. Koristeći konkretan feedback i uspoređujući vlastita predviđanja sa stvarnim ishodima, članovi grupe ustrajno procesuiraju svježe informacije i prilagođavaju svoje stavove, stvarajući sinergijske učinke koji grupu čine superiornijom od pojedinaca.

Pokušat ćemo biti aktualni i raznovrsni, tražeći pitanja na brojne odgovore koji zaokupljaju javnost (domaću i globalnu), i pritom demagogiju svesti na najmanju moguću mjeru. Zaobilazeći neodređene floskule i dvosmislene procjene, testirat ćemo tezu o mudrosti širokih narodnih masa koja je još početkom prošlog stoljeća zatekla velikog Francisa Galtona, a potom doživjela renesansu u životnom djelu fenomenalnog Phila Tetlocka. Ako ništa drugo, tako ćemo moći opipati puls javnosti, a možda čak i ispraviti pokoju pogrešnu pretpostavku, zabludu ili kontradikciju.

Korisnici će zauzvrat dobiti pregršt povratnih informacija, vlastiti track record kao svjedočanstvo točnih procjena (ili iluzija!), a time i mogućnost da spoznaju ponešto o sebi samima. Jesu li više ježevi ili lisice, koliko su jaki/slabi u pojedinim područjima i kategorijama, koliko su blizu ili daleko od konsenzusa (i prosjeka), te kako mogu popraviti vlastiti skor, i unaprijediti vlastite sposobnosti predviđanja – sve su to pitanja na koja mogu dobiti odgovore putem Kolektivne inteligencije.

Konačno, javnost će dobiti nekakav novi, bitno konkretniji okvir, a možda i neke nove, stvarne stručnjake koji se mogu pohvaliti svojim rezultatima. Jer, da parafraziramo velikog Warrena Buffetta, koristeći rezultate istraživanja Philipa Tetlocka: “Predviđanje nije disciplina u kojoj lik s IQ 160 pobjeđuje onoga s IQ 130”. Naprotiv, to je sport u kojem svatko može uspjeti. A možda time i profitirati. Sretno!

kontakt:

Mario Gatara, Analogika