Koliko će na kraju 2021. godine iznositi stopa prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice?

manje od 0 | 0,0 % |
između 0 i 1% | 17,6 % |
između 1% i 2% | 64,7 % |
više od 2% | 17,6 % |

Ako želite podijeliti rezultate, ovdje možete preuzeti embed code:

Nemojte da vas naoko specifično pitanje odvrati od pokušaja rješavanja zagonetke: priča nipošto nije toliko komplicirana kakvom se na prvi pogled čini. Zapravo, u odgovarajućem kontekstu (svakodnevnog života) vrlo je jednostavna za pojmiti, jer desetogodišnje američke državne obveznice iz naslova tek su konkretno mjerilo dugoročnih kamatnih stopa u čiju su cijenu utkana – inflacijska očekivanja. A upravo je o tome ovdje riječ.

Enlarge

75_1
| silazan trend dugoročnih kamatnih stopa |

Aktualna razina dugoročnih kamatnih stopa, ili u konkretnom slučaju, stopa prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice, koja se posljednjih tjedana kreće iznad 1%, svakako je polazišna točka bilo kakve projekcije. Međutim, sama brojka, nakon što je spojite s ponuđenim odgovorima, vas ne bi trebala previše zanimati – ključna je relativna promjena, odnosno smjer kretanja kamatnih stopa (do kraja godine). Dovoljan će biti podatak kako je tih 1% zapravo užasno – nisko. I relevantno čak i za Hrvatsku, jer je inflaciju (bilo iz perspektive američkih ili hrvatskih potrošača) gotovo nemoguće detektirati, a kamatne stope na bankovne kredite nikad nisu bile niže. Gledajući stvari iz te perspektive, jednostavna interpretacija grafikona koji prikazuje kretanje stope prinosa na dvogodišnje i desetogodišnje američke državne obveznice vrlo je jednostavna: inflacija u ovome trenutku ne predstavlja nikakvu prijetnju (2g), ali može postati problem u budućnosti (10g). I time dolazimo do dileme oblikovane pitanjem, a pred vama je nekoliko opcija: hoće li kamatne stope ići još niže, zadržati se na aktualnim razinama, ili (manjoj ili većoj mjeri) porasti?

Enlarge

75_2
| usporedba prinosa na 2-godišnje i 10-godišnje američke državne obveznice | |

Jedna od najvažnijih determinantni stope inflacije (a time, posredno, i kamatnih stopa), je intenzitet ekonomske aktivnosti. U optimističnom scenariju, ono najgore (u ekonomskom smislu) je iza nas, a ono što slijedi je snažan gospodarski oporavak, koji će se prije ili kasnije translatirati i na krivulju prinosa (kamatnih stopa). U nešto lošijoj varijanti oporavak će biti spor i anemičan, dok nas u najgorem scenariju u ovoj godini očekuje barem još poneki izrazito loš kvartal, vjerojatno uvjetovan neočekivanim obratom na zdravstvenom planu (slaba procijepljenost, novi smrtonosni soj virusa na koji cjepiva nema odgovora…).

Naravno, u cijeloj priči ima i pregršt bitnih detalja, poput činjenice da američke monetarne vlasti (a one u velikoj mjeri utječu na kretanje prinosa na obveznice negativne kamatne stope drži vrlo lošim rješenjem, temeljeći taj stav na europskom iskustvu (stopa prinosa na njemačke državne obveznice već je odavno negativna). Usto, središnja banka (FED) je spremna tolerirati nešto višu inflaciju kako bi domaćem gospodarstvu dala priliku da se razmaše, ali zato dominacija Demokrata i očekivani rast državne potrošnje (koji najavljuje predsjednik Biden) itekako mogu raspiriti inflacijske pritiske. Bilo bi korektno istaknuti kako većina analitičara ne očekuje pad kamatnih stopa (niti inflacije), ali onda opet … ni konsenzus ne pobjeđuje uvijek.

Napomena: “manje” je u ovom slučaju zapravo “manje ili jednako” (≤).

One thought on “Koliko će na kraju 2021. godine iznositi stopa prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice?

Comments are closed.