Hoće li euro porasti iznad 1,24 dolara i namaknuti dvoznamenkasti rast u odnosu na američku valutu u ovoj godini?

DA | 56,8 % |
NE | 43,2 % |

Ako želite podijeliti rezultate, ovdje možete preuzeti embed code:

Intervencije američke središnje banke u iznimno kratkom roku stabilizirale su financijska tržišta kada je bilo najpotrebnije, zauzdavši naprasni rast kamatnih stopa. Pored otkupa državnih obveznica, FED se upetljao i u tržište korporativnih obveznica, ali i novčanih fondova, odaslavši umirujuću poruku investitorima zbog koje je panika uvjetovana pandemijom koronavirusa trajala iznimno kratko. Koliko je uspješna bila uloga monetarnih vlasti najbolje pokazuje činjenica da se nakon manje od šest mjeseci S&P 500 indeks domogao pozitivnog teritorija (u odnosu na početak godine), i to u tjednu u kojem su državni statističari objavili frapantan podatak o padu BDP-a od čak 33% (na godišnjoj razini) u drugom kvartalu.

44_1
| drastičan pad spreada ide na ruku europskoj valuti |

Naravno, intervencionistička monetarna politika ima i drugu stranu medalje koju je, osobito iz perspektive konzervativnih štediša, najlakše okarakterizirati terminom – financijska represija. Rezultat su mizerne kamatne stope koje su klasičnu štednju u bankama praktički učinile besmislenom, a cijenu je platio – domaća valuta. Naime, dramatičan pad kamatnih stopa, kojim je ministarstvu financija (i korporativnom sektoru) omogućeno vrlo jeftino zaduživanje, bitno je oslabio pozicije američkog dolara u odnosu na najvažnije suparnike. Koliko?

44_2
| tečaj EUR/USD već je dosegao najvišu razinu u posljednje dvije godine |

Dovoljno je pogledati spread na prinose između 10-godišnjih američkih i njemačkih državnih obveznica, koji se u protekle dvije godine doslovno – prepolovio. Otuda i intenzivan rast tečaja EUR/USD, koji je ovogodišnji rastom od oko 6% dohvatio najvišu razinu u posljednje dvije godine. Od američke središnje banke se očekuje nastavak dosadašnjeg kursa (ekspanzivne monetarne politike), dok se na Starom kontinentu priprema nezapamćena fiskalna ekspanzija. Pitanje je hoće li to biti dovoljno da euro do kraja godine dohvati granicu od 1,24 dolara, koja bi mu bila dovoljno za dvoznamenkasti rast (koji nipošto nije česta pojava na deviznom tržištu!) u odnosu na dolar u ovoj godini?