EPILOG: Koliko će na kraju godine iznositi vrijednost CROBEX indeksa?

Sredinom lipnja, kada je pitanje objavljeno, CROBEX se već poprilično distancirao od višegodišnjeg minimuma, evidentiranog u drugoj polovici ožujka, nakon što se Hrvatska (a i dobar dio svijeta), panično zatvorila u vrlo rigidnu karantenu. Posve prirodno, panika je obuzela investitore već početkom veljače, a iako je masovna rasprodaja trajala tek nešto manje od dva mjeseca, u tom je razdoblju CROBEX izgubio čak trećinu svoje vrijednosti.

EPILOG: Hoće li do kraja godine dnevni broj komercijalnih letova premašiti 80 tisuća?

Na kraju pripadajućeg teksta u kojem su definirani kriteriji pitanja, izrijekom je navedeno kako će se odgovor DA smatrati točnim „ako evidencija portala Flight24 pokaže da je broj komercijalnih letova premašio brojku od 80 tisuća, pa makar i na jedan dan u ovoj godini“. A upravo se to i dogodilo: od izbijanja pandemije koronavirusa i globalnog lockdowna koji je potom uslijedio, prizemljivši većinu komercijalne zrakoplovne flote, samo je 18. prosinca (nakon punih devet mjeseci!), broj komercijalnih letova prema evidenciji portala Flight24. premašio brojku od 80 tisuća.

EPILOG: Hoće li netko od čelnih ljudi Stožera biti smijenjen do kraja godine?

Iza terceta (ili kvarteta, ako trojici mušketira pridodamo Alemku Markotić) najistaknutijih ratnika u borbi protiv pandemije koronavirusa je vrlo teška godina o kojoj bi se vjerojatno mogli pisati romani i snimati filmovi. Glavni protagonisti bi nam zasigurno imali svašta toga za ispričati, te pritom posvjedočiti i o fascinantnoj transformaciji koja se dogodila u relativno kratkom vremenskom razdoblju, a iz koje su redom izašli kao gubitnici okrnjenog kredibiliteta.

EPILOG: Hoće li se Severina i Igor Kojić razvesti do kraja godine?

Utipkate li u najpopularniju svjetsku tražilicu „severina“, među prvim opcijama koje će vam Google spremno ponuditi je – razvod. Nije ni čudno, jer o razvodu balkanskog celebrity para špekulira se već mjesecima, a kao predmet brojnih medijskih nagađanja, dobar je primjer nerješive dileme u kojoj je teško sa sigurnošću otkriti uzročnu posljedičnu vezu. Teško je razlučiti bombardiraju li nas mediji svakodnevno vijestima vezanim uz Severinu i njenog, kako se čini, još uvijek aktualnog (ili barem zakonitog) odabranika, zato jer postoji vrlo konkretan interes javnosti, ili se javnost naprosto navukla na trivijalni (i prozirni) medijski clickbait.

EPILOG: Hoće li cijena tone bakra kraj godine dočekati iznad 7.000 dolara?

Već krajem kolovoza, dok je polako jenjavao prvi val pandemije koronavirusa, tržišta roba su doživljavala prava renesansu. I dok je rasprostranjeni rast cijena dionica na globalnoj razini povukao za sobom i pojedince segmente tržišta roba (poput zlata), u pozadini cijele priče pomaljao se evidentan rast potražnje, generiran očekivanim gospodarskim oporavkom nakon katastrofe u prvoj polovici godine. Iako je u Kini sve počelo, situacija se tamo već tijekom ljetnih mjeseci uvelike stabilizirala, a u pokušaju da nadoknade izgubljeno vrijeme, kineski proizvođači su progutali ogromne količine sirovina, što se u značajnoj mjeri odrazilo i na cijene obojenih metala.

EPILOG: Hoće li euro porasti iznad 1,24 dolara i namaknuti dvoznamenkasti rast u odnosu na američku valutu u ovoj godini?

U trenutku kad je pitanje objavljeno (početkom kolovoza prošle godine), euro je upravo kompletirao dramatičan uzlet u odnosu na američku valutu, preskočivši granicu od 1,16 dolara, čime se domogao najviše razine još od kraja rujna 2018. godine, premda je samo nekoliko mjeseci ranije tečaj skliznuo ispod 1,08 dolara. Ta činjenica u najboljoj mjeri oslikava impresivan rast ostvaren tijekom 2021. godine, kojim se euro u konačnici zaustavio na 1,23 dolara, što je bilo dovoljno za spektakularnih 8,9% rasta na godišnjoj razini (takva magnituda promjena nije osobito česta na deviznom tržištu), ali ne i za pozitivan odgovor na pitanje iz naslova.

Hoće li hrvatska rukometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu dohvatiti medalju?

Ako nešto može razbiti zimski, pa još k tome i pandemijski blues, pomiješan s parcijalnim lockdownom koji ostaje na snazi do kraja siječnja, i odagnati misle od tmurne zdravstvene statistike, onda je to – rukometno prvenstveno. Osobito nakon sjajno rezultata ženske vrste i brončane medalje na minulom Europskom prvenstvu. Još je tjedan dana ostalo do svjetske smotre koja će se ove godine održati u Egiptu, a nastupit će 32 reprezentacije, inicijalno podijeljene u osam skupina.

Hoće li Donald Trump završiti iza rešetaka?

Još sredinom prosinca u Phoenixu je osvanuo jumbo plakat na kojem je Donald Trump prikazan u – zatvorskoj uniformi. Koliko god se činilo nestvarnim, očita provokacija (anarho-liberalne provenijencije, dodali bi neki) nije privukla previše pozornosti američkih (mainstream) medija, kao ni brojač preminulih od koronavirusa koji je plakatu pridodan, jer nesrazmjerno veliki broj umrlih u SAD tijekom pandemije već je mjesecima sastavni dio svakodnevnice. Ali nakon kaotičnog prosvjeda Trumpovih pristaša koji su na Sveta tri kralja protutnjali hodnicima i uredima Kongresa, scenarij u kojem još uvijek aktualni američki predsjednik završava iza rešetaka više nije tek puka fikcija.